ממעמקי האדמה, דרך מצולות הים ועד לחלל הגדול.
לצד תשמישי קדושה ומצווה אשר לכל אחד מהם סיפור הצלה פרטי, מוצגים פריטים נבחרים המייצגים את אוסף המוזאון. אוסף שראשית דרכו הוכרזה כ''הצלת אוצרות העם היהודי''.
במרכז התצוגה ארון קודש מגליציה אשר שימש קהילה בשכונת מאה שערים בירושלים והועבר לשיקום במוזאון היכל שלמה, וספר תורה מן המאה ה-13 הכתוב על עור אייל, אשר נמצא קריא לאחר שיטפון, ואף ניצל ממכירה פומבית שנערכה ע''י הנאצים במלה''ע השניה.
לשכתו המקורית של הרב הרצוג שהועתקה מביתו המספרת את סיפורו של הרב שגילם באישיותו ובמעשיו את היחיד שהשפיע ושינה את היחד.
הסיפורים האנושיים בתערוכה זו מעוררים מחשבה והשראה לעשייה.
וילנה כמשל לזהות יהודית
תערוכה מרגשת ומעוצבת להפליא המבוססת על מבצע גאולתם של ספרי תורה ומגילות שהובאו מוילנה לישראל.
התערוכה שוזרת את תולדות הספר העברי ומשמעותו יחד עם סיפורה של הקהילה היהודית בוילנה בתקופת השואה.
במהלך מלחמת העולם השנייה נערכו מסעות ברחבי ליטא בהם נאספו עשרות אלפי ספרים וביניהם גם מאות ספרי תורה וספרים בעברית.
לאחר המלחמה הוגדרו הספרים ''אוצר לאומי'' השייך לממשלת ליטא.
במשך למעלה מארבע שנים התנהלו מגעים עם ממשלת ליטא על מנת לשנות את החוק הליטאי המכריז שספרי התורה הם חפצי תרבות שאסור להוציאם מהמדינה.
בתאריך 30.1.2002 יצאה משלחת לוילנה בראשות הרב הראשי לישראל הרב ישראל מאיר לאו, ושבה עם 345 ספרי תורה, גווילים ומגילות.
לאחר שיקום הועברו לבתי כנסת בישראל ובחו''ל 18 ספרי תורה ו-15 מגילות.
120 גווילים שהובאו מוילנה במבצע זה תלויים בחלל התצוגה כחלק מהמיצב, בתוך שקי הפשתן הממוספרים איתם הגיעו.
התערוכה משלבת מיצג ומיצב, וכן פריטים מחיי הפרט ומחיי הקהילה בוילנה במהלך שנות המלחמה. בין הפריטים: מחזור לראש השנה של חיים מנחם בסוק שהוחבא במלחינה בגטו, יומנים אישיים, ארון הקודש הזעיר אשר הוכן ע''י נכדיו של פרופ' יוסף יהויכין עבור ספר התורה עמו עלה יהויכין לתורה בברגן בלזן. ספר התורה היה עם אילן רמון במעבורת החלל קולומביה.
"חכמה בבטן הוא כמו אור בכד"
הפתגם האיתיופי משמעותו שאם לא תשתף אחרים בידיעותך תדמה חוכמתך לאור בכד שאינו מועיל לסביבתו ואין יודעין על קיומו כך גם האמנות היהודית איתיופית המוצגת במוזיאון חלקים ממנה לא ידועים ושואפים להתפרץ.
דרורה וייצמן
אוצרת: ליאורה לוי
פתיחת התערוכה: ביום שישי ט"ו בכסלו תשפ"ג, 2022.12.9 בשעה 11:00 במוזיאון לאמנות יהודית היכל שלמה, ירושלים
נעילת תערוכה: אפריל 2023
סיפורי התנ"ך מפוסלים
בתערוכה של האמן אוסקר גוק מוצגים מבחר פסלים המבוססים על סיפורי התנ"ך ומציגים באופן מוחשי את המסופר. הפסלים מהווים למעשה פרשנות חזותית, מפני שחלק ניכר מהפיסול מבוסס על דמיונו ותפיסותיו של האמן, ולא על פרטים מדויקים המופיעים במקרא.
אוסקר נולד בשנת 1946 באוקראינה. החל לעסוק באמנות עם צאתו לגמלאות. סיים קורס רישום וקורס פיסול, הצטרף לכיתת אמנים בסטודיו של חנה רביב.
בנוסף להתעניינותו באמנות, הוא מתעניין ולומד יהדות ותנ"ך, המעניקים לו השראה ורעיונות אינסופיים.
מזה כמה עשורים נכדים, אילנה צמחוני, אמנית רב תחומית חיפאית, משוררת את ציוריה וציירת את שיריה. אלה מהדהדים לאלה, ומהלכים על קו התפר בין אמנות הזמן לאמנות המרחב. כך ברוח הזמן הפרטי שלה, ברוח הקודש, בהשראת פסוקי תהילים, וברוחות הנושבות מעומק נפשה פנימה, מתבוננת על המציאות הסובבת אותה, מפרשת אותה בדרכה הייחודית, טובעת את כתב ידה - הוא החותם האישי שלה.
בתערוכה "ממעמקים קראתיך" המוצגת בימים אלו במוזיאון, מלהקת האמנית צמחוני את ציוריה המופשטים על פי מיטב דמיונה והבנתה ועל פי האינטרפרטציה האישית והחווייתית שלה את הספר.
במרכז חלל התצוגה פזורות קופסאות קרטון, שעליהן מצוירים דיוקנאות אקספרסיביים עזי צבע. תבליטי דמויות נטולי צלם אנוש העשויים מעיסה של קריעת נייר עיתון האפויים עד שריפה - תלויים על הקיר הלבן. בני משפחה שרק שמם היה זכור לציירת, זכו עתה בציור במאור פנים שלהם. ודודה הינדה שהעזה לזעוק ולהטיח בפני החייל הנאצי את גודל הפשע אשר עומד לבצע...
את היצירות כולן הגתה שרה מלצר על-סמך גילוי תעודות היסטוריות: מברק בהול שנשלח בשנת 1941 מפולין הכבושה לארץ ישראל ואף סרט תיעודי פולני מעיר הולדתה.
מול יצירותיה העוצמתיות עומד ציורו המונומנטלי של הצייר ראובן רובין: 'ירושלים השמיימית'. השער הסגור שבתחתית הציור מרמז על כך שבשנת 1958, לא ניתן היה להגיע להר הזיתים ולא לעיר העתיקה. נקודת מבטו של רובין הינה פנורמית ומרוחקת, משאת נפש לירושלים שלו.
שני האמנים יוצרים מתוך כמיהה וזיכרון. כאשר העבר וההווה מנהלים ביניהם דו שיח של מציאות ודמיון, געגוע עמוק המתבטא לא רק במרחב הגלוי אלא גם בנפש פנימה.
מוטיבים יהודיים והיבטים רוחניים בזמן מלחמה.
תערוכה של ציורים, צילומים, שירה ואמנו פלבטית פרי ידם של תלמידי.ות תיכון,, אולפנות וישיביות תחכוניות וגבוהות, סטודנטיות ולוחמים.
מוזאון היכל שלמה לאמנות יהודית ע''ש וולפסון שוכן בבניין ההיסטורי ''היכל שלמה'' בלב ירושלים. המוזאון מציג תערוכות קבע ותערוכות מתחלפות המתבססות על אוסף עשיר של פריטים מתחומי מורשת, יודאיקה, ותרבות יהודית-ישראלית. אוסף המוזאון נחשב לאחד מאוספי היודאיקה החשובים בעולם, והוא מכיל פריטים מימי בית שני ועד ימינו, ממגזרים ומקהילות ברחבי העולם.